Baggeren

February 28, 2019

Zolang je maar genoeg slootkant hebt hoef je niet naar de sportschool. Baggeren is lichamelijke arbeid genoeg. Ik geloof zelfs dat het moet, als je water minder dan 40 cm diep is moet je baggeren. Ik geloof ook dat eigenlijk niemand het nog doet, het baggeren.

Vroeger gebeurde het wel. Naast dat je je sloot bij moest houden was het bagger ook geschikt om als een soort B-kwaliteit turf in de kachel te gooien.

Het levert mooie plaatjes op.

Baggeren

Bron: lowtechmagazine

Het is duidelijk dat je met de baggerbeugel de bagger naar de slootkant verplaatst, waarna je een baggeremmer gebruikt om de zooi op de kant te krijgen. Maar je kon ook een boot gebruiken waar je de bagger eerst ingooide.

Baggeren

Bron: Rosmolens en krabbelaars

In de schuur lag nog wat ouderwets gereedschap. Een baggeremmer, -beugel en -haak. Handwerk voor mij dus, op een zonnige dag in februari.

Zelf baggeren

In een oud boekje over de polder las ik dat de plaatselijke visclub Esox klaagt dat er te weinig gebaggerd wordt. Doordat er veel bagger in de sloten blijft is het water troebeler wat slecht is voor de snoekstand. Met andere woorden, als je je water rond je land goed baggert zal er meer snoek zitten.

Het lijkt me dus een prima idee om de achterkant van mijn land goed leeg te baggeren. Dit is namelijk een stuk polderwater dat niet via wegen bereikbaar is, alleen via het land van mij of mijn buurman. Dus als snoeken van gebaggerd water houden zulen ze dan meer achter mij land te vinden zijn. Ben benieuwd of het me meer vangst zal geven.