Vissen in de Kalverpolder

Zomaar vissen in de Kalverpolder mag niet, je moet dan lid zijn van de plaatselijke visvereniging, Esox, die het visrecht in het water pacht.
Esox is al een oude vereniging en altijd nauw betrokken geweest bij de Kalverpolder. Het is ontstaan uit een stel vrienden die van de rechthebbende beroepsvisser vergunningen kochten. Dat was begin jaren vijftig, je kon dan een vergunning kopen, waar je wat aas bij kreeg en je kon een bootje huren. Het vissen ging op snoek.

Ik ben geen lid van de club maar vis wel; lekker vanaf mijn eigen land op snoek of soms op wat witvis.

In de jaren zestig vist [een lid van Esox zonder snoekvergunning] met levend aas. Hij wordt betrapt door Gerrit Gravestijn, bijgenaamd Sterke Gerrit en lid-controleur van Esox.

Het behouden land, D. Kerssens

En er zit nog steeds veel vis in de kalverpolder. Vooral witvis, maar ook grotere karpers en een paar dikke snoeken. Al schijnt het vroeger stukken beter te zijn geweest.

De staat van de Kalverpolder in 2003 baart Esox grote zorgen. De snoekstand is verminderd, veel waterplanten zijn verdwenen en de kwaliteit van het water is sterk teruggelopen door de grote hoeveelheid bagger in de sloten.

Het behouden land, D. Kerssens

zoetwatervissen

Schoolplaat van meneer Koekkoek

Tags: vissen lijstjes inventarisatie